perjantai 1. kesäkuuta 2012

Hajanaisia huomioita kesän ensimmäisenä päivänä

Kesäkuun ensimmäinen iltapäivä. Ulkona kuulaan hämärää ja kosteaa. Aurinko hohtaa kelmeän lempeänä sateen jälkeen, ei käy päälle. Kaunis ilma.

Puhutaan miehen kanssa takavuosien mainoksista. Passeli ja Aromipesä ja Chuck Norrisin Total Gym. Onneksi kumpikaan ei muista enää hokemia niistä. Emme tunteneet vielä toisiamme, mutta muistamme samoja vitsejä tv-tsäteistä lintu lensi päin ikkunaa laita se aromipesään. Jotakin sitä piti sekavan yönotkujan tehdä aikana ennen laajakaistoja. Puhelinmodeemin rahiseva piipitysratina ja tsekki, joka kysyi alanko sen irc-tyttöystäväksi. Olin liian vanha siihen, numeroissa aikuinen kun nuo jutut tulivat.

Kun olin teini, ei kännyköitä ollut yleisessä käytössä enkä tiennyt mikä on netti. Tietokoneet olivat Amigoja tai nörteillä kolmekasikutosia. Jos joku oli hukassa, soiteltiin lankapuhelimien lisäksi ovikelloja. Jos joku oli myöhässä tapaamisesta, sitä saatettiin odottaa tunti, tai useampi. Netin ja kännykkätsättien sijasta oli Juttuluuri ja kirjeenvaihtopalstat. Kulmat, joihin mentiin notkumaan ja odottamaan, että tapahtuisi jotain. Jos elän vanhaksi, olen viimeisiä, jotka ovat eläneet lapsuutensa ennen informaatiovallankumousta ja itäblokin murtumista. Selitäpä nykyajan teinille miten omassa lapsuudessa Suomi oli vielä niin sisällissodan rintamiin jakaantunut, että kommunistit ja porvarit kävivät jopa eri kaupoissa. Onneksi ei tarvitse. Selittää. KVG.

Jossain asunnossa pestään jotakin niin kovaa, että se kuulostaa meren kohinalta. Vesihiisi sihisi hississä. Sain eilen ensimmäiset aurinkoihottumat, vaikka minulla oli 50-suojakertoimista rasvaa, aurinkolasit ja peittävät vaatteet. Tarvitsisin päivänvarjon, että voisin kulkea vampyyrinhipiäni kanssa ulkona. Tai Sookien kaltaisen keijukaisen verta.

Muistan tytön, jolle oli syötetty lapsena siemeniä. Kukkaset, jotka kasvoivat hänen silmistään ja valuivat rinnoille.  Pojan, jonka silmissä oli enkeleitä ja niiden takana piilossa leegio paholaisia. Joskus mietin, olenko rinnakkaistodellisuuksissa kuollut silloin, silloin, silloin ja silloin. Näen arvet ja ne arvet, joita ei päältäpäin huomaa ja tajuan, että en. 
Olen elossa. 
Nyt, nyt, 
nyt ja 
nyt.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti