maanantai 1. huhtikuuta 2013

Your Own Personal Jesus

Minun piti kirjoittaa pääsiäiseksi tänne jotakin Jeesuksesta. Vaikeampaa kuin kuvittelisi. Käsitteleepä häntä ihmisenä tai ihmeenä, juttuun livahtaa liian helposti sellainen sävy, että tulee käyttäneeksi Jeesusta keppihevosena omalle sanomalleen. Mikä se kullakin on. Minun tapauksessani vaikkapa köyhien, syrjäytyneiden ja kärsivien puolustaminen. Se sisältää jo sinänsä vastakkainasettelun, suhteessa rikkaisiin ja hyväosaisiin. Silloin ollaan jo väärillä vesillä siitä näkökulmasta, josta minä halusin tällä kertaa kirjoittaa. Hurskastelusta ja Jeesuksella ratsastamisesta. Kuitenkin rakkaudesta, en vihasta.

Ei ole kovinkaan merkityksellistä kenenkään muun kuin minun kannaltani mihin tai miten uskon, mutta sen verran voin sanoa, että ateisti en ole. Löyhästi ja erittelemättä, olen kai jonkin sortin panteisti. Mutta uskon. Se on joskus olennaisempaa kuin kysymys mihin.

P.S. Suosittelen Jonas Gardellin kirjaa Jeesuksesta, Om Jesus. Siinä on sanottu kaikki aiheeseen liittyvä paljon paremmin kuin minä koskaan osaan.

3 kommenttia:

 1. Mun opas jesseismiin on Deepak Chopran Kolmas Jeesus. Vasta sen luettuani hiffasin, mimmone jeppe se ois hyvinki voinu olla. Aika kova tyyppi. Uskonnon harjoittaminen on haudannut opetukset alleen aika tarkkaan vuosien saatossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen vähän vierastanut Deepak Chopraa, sen vähän perusteella mitä hänestä aforismien yms. kautta tiedän. New age, vaihtoehtohoidot ja self-help-kirjallisuus eivät ole ihan mun juttuja, mutta en sinänsä arvota. Mikä kenellekin sopii.
   En nimittäin taatusti ole juuri koskaan mitenkään kollektiivisesti oikeassa, kunhan alan vihdoin tässä kolmevitosena tajuta mikä minulle henk.koht. on hyväksi ja mikä ei.

   Poista
 2. Hei, Hanna-Riikka

  Löysin blogisi! Tuosta millainen jeppe Jeesus olisi voinut olla -kommentista tuli mieleeni Göran Tunströmin upea, vaikkakin fiktiivinen, romaani Erämaakirje. Deepak Choprasta olen samaa mieltä kanssasi, katsoin just poikansa tekemän dokumentin Isäni - intialainen guru, romutti aika lailla isänsä glorian. (Mutta tuo Kolmas Jeesus toki voi olla silti ihan ok.)

  Onnea uudesta kirjasta ja terveisiä Poriin, minäkin olen sieltä lähtöisin!

  VastaaPoista