maanantai 2. syyskuuta 2013

Kirjallisuuden fag hag

Tässä lomapäivän ratoksi aloin pohdiskella elossa olevia ulkomaisia suosikkikirjailijoitani. Knausgårdin Taistelujen kolmesta ensimmäisestä toipuneena mieleeni tuli lukuisia naisia eri puolelta maailmaa. Mutta mites miehet Dostojevskin lisäksi? Niin no, esim. Jean Genet ja William S. Burroughs ovat kuolleita. 
Keksit varmasti ulkomaisia, aktiivisia mieskirjailijoita, joiden kirjoja odotat, mietipä hetki. Okei. Augusten Burroughs, Chuck Palahniuk, Brett Easton Ellis... Hetkinen, ei se nyt voi olla mikään määrittävä tekijä  sattumaa. Ketäs muita? No tietenkin käre Jonas Gardell, sekä vaikkapa Gregory Maguire ja Michael Cunningham. Mitä, vitsaileeko mieleni kanssani? Dennis Cooper ja Stewart Home... Joo, tuli selväksi. 
Nämä kirjailijat edustavat hyvin erilaisia suuntauksia tuotannossaan, mutta... Jokainen? 

Olen aina vitsaillut, että yksi osa minusta on miespuolinen homoseksuaali. Ehkä tuo sattuma on jotain alitajuista samaistumista. Enkä muuten ennen tuota pohdiskeluani ollut tietoinen ihan jokaisen em. henkilökohtaisista mieltymyksistä. Tai olinpa, paitsi Gregory Maguiren, mutta daa, olisihan se pitänyt arvata. Kun aikuinen mies on omistautunut Wizard of Ozin hahmojen taustoitukseen...

Onhan noita poikkeuksia. Esim. alussa mainittu Knausgård, mutta kuka kirjallisuusihminen ei tällä hetkellä hänen Taistelujaan fanittaisi. Hubert Selby Jr oli myös ainakin julkisesti hetero, vaikka kirjoittikin kirjallisuushistorian parhaan kuvauksen tietynlaisten transvestiittien ja kaappihomojen kohtaamisista (yhdessä maailman parhaista kirjoista). John Ajvde Lindqvist on myös naimisissa naisen kanssa, mutta toisaalta kiihkeä Morrissey-fani, kuten myös yksi ihan ihan lempikirjailijoistani ja -kirjoittajistani ja -ohjaajista ja öö, -ihmisistä: Lukas Moodysson. Palv... arvostan toki myös hänen vaimoaan, Coco Moodysson on ihana ja tekee hienoja sarjakuvia ja rakastaa Curea, mutta se on toinen juttu. 

Jos olisin epäkorrektimpi, saattaisin sanoa, että pitäisikö tämän perusteella joidenkin minun mielestäni superhyviä kirjoja kirjoittavien miesten harrastaa hieman itsetutkiskelua, mutta ei siitä sen enempää. 
(Historioitsijat, ette ole kuulleet mitään villejä huhuja liittyen Dostojevskiin? Retorinen. Tavallaan.)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti