perjantai 4. syyskuuta 2015

Kulttuurikeskustelua Satakunnassa

Olen menossa Turun Kirjamessuille lauantaina 3.10. Keskustelen parin muun satakuntalaisen kirjailijan kanssa kotiseudun ja kodin merkityksestä liittyen kirjoittamiseen ja kirjoihin, oletan.
Esiintyminen on omaan aikatauluuni sopivasti Päivi Alasalmen ja Liza Marklundin välissä, eli 11.30.-12.00.

Tässä välissä onkin hyvä muistuttaa siitä, että vaikka en ollutkaan SuomiAreenassa osallisena kirjallisuus- tai kulttuurikeskusteluissa, josta saatoin mainita sosiaalisessa mediassa (koska kollegojen päivitykset kilometrin päästä tuntuivat absurdeilta, olivathan he matkanneet paikalle satojen kilometrienkin päästä), on täälläkin kuitenkin noin vuoden sisällä ollut useampia, antoisia keskustelupaneeleja, joissa olen ollut osallisena. Edeltävän, tyylittömän pitkän virkkeen jälkeen onkin hyvä siirtyä ko. tilaisuuksista kerättyyn todistusaineistoon.

17.5. 2014 Porin taidemuseon kahvilassa, kuva: Sami Kokko

2014 keväällä olin Porin Museoiden yössä taidemuseon kahvilassa keskustelemassa, onko suomiräppi kielen "evoluutiota vai revoluutiota", rap-artisti Tarkka-a:n ja kuvataiteilija Paavo Paunun kanssa.


16.12. 2014, Raatihuone, kuva: Sami Kokko

Kun taas joulukuun 2014 paneeli Intohimo, vapaus ja köyhyys! Porin Raatihuoneella veti vakavaksi. Aihe on tärkeä, ja nyt leikkauspuheiden myötä entistä ajankohtaisempi. Moderaattorina toimi Päivi Setälä, pohjana oli Kaija Rensujeffin tutkimus taiteilijoiden hyvinvoinnista. Mukana oli paikallisia taiteilijoita ja kulttuuri-ihmisiä monipuolisesti. (Tapauksesta jäi valitettavasti todiste epäonnisesta otsatukkaprojektistani, mutta ei siitä sen enempää. Kasvanut jo niin, että näytän taas itseltäni.)


20.8.2015 Porin pääkirjastossa, kuva: Sami Kokko

Porin pääkirjastossa oli pari viikkoa sitten Kirjojen yö, jossa (all woman) paneelia veti Satakunnan sanataiteen läänintaiteilija Karoliina Suoniemi. Puhuimme Rosa Meriläisen kanssa yleisölle otsikolla Nainen, keho ja kuolema. Lähtökohtana keskusteluun olivat molempien edelliset romaanit, Meriläisen Nainen punainen ja minun Vv:ni, jonka alaotsikko paneelin nimi olisi voinut olla. Oikein antoisa tilaisuus. Ja tupa oli täysi. Paikka on minulle hyvin rakas.

Rosa Meriläinen ja minä Porin pääkirjastossa, kuva: Sami Kokko