sunnuntai 24. helmikuuta 2013

Kolumni, Satakunnan Kansa, 23.2.

Selvänäkijät, meediot ja kaikenlaiset ennustajat ovat muotia. Pahimmillaan kyseessä on huijari, joka nauraa matkalla pankkiin. Parhaimmillaan erilaisessa katsomisessa tai lukemisessa on kyse siitä, että joku auttaa löytämään alitajunnasta asioita, joita asiakas ei ole tullut tiedostaneeksi. Kuulostaa vähän psykoanalyysiltä, laajemmin samalta kuviolta, joka tietynlaisen näkökulman mukaan pyörittää unia.

Kovimmat rationalistit uskovat, että unet ovat vain aivokemiallista roskan suodattamista. Toinen ääripää kokee niiden olevan yliluonnollisia viestejä. Minä uskon, että unet ovat ajattelua siinä missä valvetilainen pohdiskelukin, mutta erilaisin käsittein ja mekanismein toimivia. Stephen King on kertonut miettivänsä uniaan henkisenä peilinä, käyttäen vertausta siitä, kuinka takaraivoa joutuu peilaamaan sen nähdäkseen. 
Historia osoittaa, että yllättävän monet olemisemme kannalta olennaiset keksinnöt ovat saaneet viimeisen silauksensa unessa. Uni kaivaa alitajunnasta vihjeet ja ratkaisut silloin, kun tietoisuus ei siihen kykene. Myös moni tunnettu taideteos on saanut alkunsa unesta.

Paul McCartney kuuli Yesterday-kappaleen sävelen herätessään, Mary Shelleyn Frankensteinin pohjana on painajainen. Ompelukoneen keksijällä taas oli ongelma neulan muotoilussa, hän ei millään saanut sitä toimimaan haluamallaan tavalla. Hän näki unen, jossa joutui alkuasukkaiden piirittämäksi. Muistaessaan unen keihäissä olleet reiät, hän sai koneensa toimimaan. Unet myös hoksaavat rinnastuksia ja yhteyksiä eri asioiden välillä. Jaksollinen järjestelmä hahmottui keksijänsä mielessä torkuilla, kamarimusiikin soidessa toisessa huoneessa. Hänelle valkeni, että kemialliset elementit linkittyvät toisiinsa musiikin lailla, ja hän sai kirjattua ylös järjestelmäkaavionsa. 
Joskus painajainen saattaa herättää yksityiselämässä tajuamaan, että jokin valinta on täysin väärä. Silloin ihminen kertoo itselleen asioita, joita hän jo toisella tasolla tietää.

Tieteentekijöiden keskuudessa ei edelleenkään vallitse yksimielisyyttä tarkalleen siitä mitä unet ovat ja miksi ihminen niitä näkee. Vaikka Vanhassa Testamentissa nähdään enneunia, Martti Lutherin mielestä unet olivat paholaisen töitä. Jos unet heijastavat puolia sekä henkilökohtaisesta että kollektiivisesta todellisuudesta, kertoo myös kulloinenkin selitys unien näkemiselle ja niiden merkitykselle yhteiskunnan vallitsevista arvoista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti