sunnuntai 7. lokakuuta 2012

Kulttuurikolumi, Satakunnan Kansa 6.10.12


Ensimmäinen Big Brother -talo

En ole koskaan katsonut Big Brotheria. Valehtelin. Olen valitettavasti seurannut yhden kokonaisen tuotantokauden 2006 ja hahmot vierailevat painajaisissani vieläkin. Sittemmin olen nähnyt korkeintaan vahingossa jotain satunnaisia pätkiä. Se on kuitenkin toistaiseksi sellainen mediailmiö, jolta ei voi kovalla yrittämiselläkään välttyä, ainakaan jos lukee internetistä viihdeuutisia. BB-joku on nykyään termi, jolla kuvataan mitä kautta ko. joku on tullut julkisuuteen.

Luin jokin aika sitten uudestaan Andy Warholin elämänkerran. Olen muutenkin hänen elämänsä, taiteensa ja etenkin Factory-ajan ja sen hahmojen jonkinasteinen tuntija. Olen naureskellut sille miten hyvin monet Andyn letkautukset ovat pitäneet paikkansa, etenkin tunnetuin: jokainen on tulevaisuudessa kuuluisa 15 minuuttia. Taannoin aloin leikitellä ajatuksella, että ensimmäinen BB-talo oli Factory. Kyseessä oli Warholin työhuoneen lisäksi underground-väen hengailupaikka, jossa meno oli villeintä niinä vuosina, kun se oli päällystetty kauttaaltaan hopealla. Warholin tiimin kuvaamissa elokuvissa ihmiset esiintyivät enemmän tai vähemmän omina itseinään.    
Jos julkkis on BB-joku, Warholin tehtaassa valitut kulkivat nimellä Superstar. Factory kävi amfetamiinilla, siellä pyöri aikansa kuuluisuuksien lisäksi paljon drag queeneja ja muita friikeiksi leimattuja. Vertaus ei ole silti kaukaa haettu, käsittääkseni BB:ssa ryyppääminen ja alkoholin vaikutuksen alaisena sekoilu on olennainen osa formaattia. Eiköhän sinne myös hakeudu kauniisti sanottuna persoonallisia ihmisiä. Tosin olennaisin ero on siinä, että Warholin Factory oli vuosien taideperformanssi, joka syntyi ikään kuin itsestään, BB on harkittu formaatti. Toisaalta, Warholin Factory eli tehdas sai nimensä siitä, että hän halusi tehdä taidetta liukuhihnatyönä.

Factoryn kulta-, tai tässä tapauksessa hopeakausi päättyi viimeistään silloin, kun Valerie Solanas ampui Warholia niin, että tämä selvisi täpärästi hengissä. Vuosien varrella monen Superstarin kohtalo oli karu. Ben Elton julkaisi 2001 kirjan Tappavan kuuluisa, jossa BB-tyyppisessä ympäristössä tapahtuu murha. Nyt, kun kaikenlaista karmivaa on sattunut vuosien varrella eri maiden BB-taloissa, monentyyppisestä väkivallasta raiskauksiin, tuntuu että on vain ajan kysymys, koska niissä puitteissa sattuu jotain letaalia.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti