maanantai 3. syyskuuta 2012

Kulttuurikolumni, Satakunnan Kansa, 2.9.12

MUISTETAAN MUUTKIN KUIN PUSSY RIOT

Kaikki ovat kuulleet nimen Pussy Riot ja tietävät, että sen jäseniä on tuomittu vankeuteen Venäjällä. Hyvä, että asia on tapetilla. Vankeusrangaistus on suhteeton, kun on kyse performanssista eikä kenenkään henkeä tai terveyttä ole uhattu. Naiset tulisi vapauttaa välittömästi. 
   Mutta, miksi tarvitaan nuoria, kauniita, värikkäästi esiintyviä naisia ja punkyhtye, eli mediaseksikäs tapaus ennen kuin syntyy kansainvälinen kampanja, joka tavoittaa muitakin kuin ulkomaan uutisten pikkupalstoja lukevia? 
   Miksi vanhempia, massamedian kriteerein harmaita miehiä saa taiteensa tai aatteidensa vuoksi vangita ja tappaa kuin kärpäsiä ilman, että Madonna ottaa kantaa tai kukaan linkittää Facebookissa yhtään mitään?

Amnesty pitää listaa mielipidevangeista, eli aatteidensa lisäksi ihonvärin, sukupuolisen suuntautumisen tai muiden vastaavien ominaisuuksien vuoksi vangituista, poissulkien kuitenkin väkivallan tekijät tai sen kannattajat. Heidän listansa on pitkä, montako tapausta osaat Pussy Riotin lisäksi nimetä? Minä en osaa kovin montaa tarkastamatta netistä.
   Pen International on kirjailijoiden järjestö, joka mm. kampanjoi vangittujen, vainottujen ja murhattujen kirjailijoiden puolesta. Pelkästään Kiinassa viruu vankiloissa taiteilijoista ja toisinajattelijoista jo ainoastaan kirjailijoita varmuudella useita kymmeniä. Monissa Latinalaisen Amerikan maissa journalisteja ja kirjailijoita murhataan kuin sotatoimialueilla.

Itseäni on koskettanut lähiaikoina Pussy Riotin lisäksi toinenkin tapaus. Luin vasta DJ Stalingrad -salanimellä kirjoitetun romaanin Eksodus, joka kertoo rajun tarinan venäläisistä antifasistinuorista, väkivallasta ja katuelämästä. 
   Kirjan kirjoittanut Pjotr Silajev pakeni 2010 Venäjältä ja sai viime huhtikuussa turvapaikan Suomesta. Hänet pidätettiin 21.8. matkallaan Espanjassa ja nyt häntä uhkaa luovutus Venäjälle. Seuratkaamme tilanteen kehittymistä.

Ymmärrän toki, että ihmiset tarvitsevat samaistumisen kohteita ja ääriesimerkkejä, joihin personoituu jonkun tietyn maan sananvapauden rajoittaminen ja poliittisten päättäjien sekä oikeuslaitosten mielivalta. 
   2010 Kiinan uhrin kasvoja edusti Nobelin rauhanpalkinnon saanut Liu Xiaobo, joka ei päässyt noutamaan palkintoa, koska oli vangittuna. Ja on muuten vieläkin, missä kannanotot?

P.S. Versio muutamassa kohtaa hieman erilainen kuin lehdessä.

4 kommenttia:

  1. aivan surkeasti asiat eivät ole mainitsemiesi henkilöiden suhteen - tai siis ovat, mutta he eivät ole unohtuneet. Esim. Ylen uutiset, joka on sentään aika merkittävä instituutio, kertoo sekä Silajevista että Liu Xiaobosta, jolla on muuten facebookissa merkittävän kokoinen tukiryhmä.
    Tällä en tarkoita, etteikö enemmänkin saisi tehdä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista. Kolumneissa tulee usein kärjistettyä, jotta pointti tulisi selväksi, varsinkin kun kirjoittaa sanomalehteen, joka on tarkoitettu monenlaiselle lukijalle. Vastakkainasettelussa kyse ei niinkään ole nimeltä mainituista tyypeistä, vaan kaikista niistä "harmaista miehistä", joita viruu mielipidevankeina ja joiden nimeä kukaan ei muista. No, en väännä enempää rautalangasta.
      Mitä tulee sosiaaliseen mediaan, on helppo kuulua Facebookissa (tms.) tukiryhmiin, mitäs se vaatii kuin napin painamista, minäkin varmaan olen puolihuolimattomasti klikkaillut kaikenlaisia tykkäyksiä. Eri asia onko sillä merkitystä. Mielestäni Pussy Riot keräsi todella paljon sellaisten nuorten aikuisten huomiota ja kannanottoja, jotka eivät ehkä yleensä ole niin kiinnostuneita politiikasta. Ja tekoja. Samoin myös pop- ja rock-tähtien huomion. Muidenkin kuin Bonon. Mikä on tietysti hyvä, mutta. Ks. juttuni.

      Poista
  2. Hei Hanna-Riikka! Tutkimattomat ovat Wordpressin tiet. Löysin jostakin kommenttiarkiston hämäristä kirjoittamiasi kommentteja. Älä siis ihmettele, miksi ne eivät ole tulleet aikaisemmin näkyviin. Et suinkaan ole sensuurilistallani. :) Onpa sinulla mielenkiintoinen blogi! Parkkeeraan tänne teekupposeni kera. Kirjoitusiloa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi, kiitos! Mitä blogia pidät? Seurailen aika monia ja ajaudun sattumalta vielä useampiin. *hymistys*

      Poista