maanantai 21. toukokuuta 2012

Into the black/ Out of the blue

Pääni jankuttaa outoja sanoja, kuten ylkä. Siitä tulee mieleen ruusuköynnöksiä tai hiljaisia kieloja. Jäätyneitä kukkaseppeleitä, marras ja hurme. Kuoleman sulhanen. Routamorsian. Goottilaista, aavistuksen käytettyä kuolonhenkäysromantiikkaa näin kauniin keväisen päivän yönä. Ehkä yliannostus valoa, oleskelin kaksi yötä ja päivää kattoikkunan alla. Sametinpehmeä pimeys on oma.

Paras ehkäisy itsemurhaan on lukea itsemurhan tehneiden läheisten kertomuksia. Jos on lukevaa tyyppiä. Ja pystyy lukemaan. Ja ymmärtää jotain lukemastaan tai jaksaa kiinnostua siitä. Eikä ole psykoosissa, tai niin vaikeasti masentunut että se on psykoottista. Tai päihtynyt. Tai muuten vaan, jotain. 
Ehkä se ei ole paras keino, lausahdus tuntui paremmalta ajatuksena kuin kirjoitettuna. 
Itsemurhassa ei ole mitään romanttista. Se on romantiikan vastakohta. It's better to fade away than to burn out - ei päinvastoin, jos on pakko valita. Neil Young oli syvästi järkyttynyt, kun Kurt Cobain siteerasi biisiä kuolinviestissään. Neil on laulanut sen jälkeen kohdan: once you're gone you can't come back.

Saan lähiaikoina sanelukoneen. Yksi tapa lisää pudotella sanoja välitilaan, laajennus puhuen kirjoittamiseen. Parempi se kuin kirjoittamisesta puhumiseen? Facebookissa on käyty arvostetun kirjailijan seinällä keskustelua siitä, onko kirjoittaminen yksityisasia vai ei. Intiimiä se ainakin on. Kaunokirjallisuuden syntyvaihe.
Rakas kaunis Duras saneli paljon loppuaikoinaan.

Pitäisi ehkä alkaa juoda kahvinsa kermalla, kuten Sari.


Mielen valoa kevätviikkoon.

4 kommenttia:

 1. Ylkä on hyvä sana. Olinkin kokonaan unohtanut sen, tai siis siinä mielessä, miten sanoja voi unohtaa. Ylkästä tulee mieleeni myös uroshirvi tai -peura.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin joo, miksei, uljas ylkä. Mulle tulee ritariromantiikan lisäksi mieleen ohuen paperin rapina ja kirjallinen, lihattomana huokaileva Jeesuksen morsiamia ja taivaan häitä kaihoava sulho.

   Poista
 2. Toinen kaunis, kadonnut sana on liekkiö. Tarkoittaa kuulemma surmatun lapsen sielua tai aavetta, ainakin Satakunnassa. Goottilaista sekin, tavallaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, upea sana ja kiinnostava merkitys. Olen törmännyt siihen joskus, kun olen etsiskellyt kuolemanmytologiaan liittyviä sanoja ja niiden merkityksiä muistivihkooni. Liittyy jotenkin lapsen sielun metsässä kummitteluun, ehkä metsään hautaamiseen... Liekkiö näyttäytyy kenties virvatulena tms.
   Ylkä on yhä käytössä tietynlaisissa uskovaisten piireissä, koska se esiintyy sulhasta tarkoittaen useassa kohtaa Raamatun vanhemmissa suomennoksissa.

   Poista